Регулярне вживання пропионата, який використовується при виготовленні хлібобулочних виробів, може призводити до гормональних порушень, а також підвищувати ризик розвитку ожиріння і діабету. Про це повідомляється в прес-релізі на сайті Школи громадської охорони здоров’я при Гарвардському університеті, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net
В ході експерименту міжнародна група вчених вводила в організм мишей коротко жирних кислот, що запобігає появі цвілі на хлібі. В результаті у піддослідних мишей спостерігалося підвищення активності симпатичної нервової системи, що в свою чергу призвело до зростання рівня таких гормонів як глюкагон, норадреналін і білок-переносник жирних кислот (FABP4). Клітини печінки гризунів виробляли більше глюкози, в результаті чого розвивалася гіперглікемія — ознака цукрового діабету.
У другій частині дослідження взяли участь 14 здорових добровольців, які були розділені на 2 групи. Люди в одній з них отримували їжу, що містить один грам пропионата, а в іншій — їжу з плацебо.
Зразки крові збирали перед їжею, протягом 15 хвилин після їжі і кожні 30 хвилин протягом 4 годин. Виявилося, що вживання продуктів з пропионатом також збільшувало вироблення гормонів, що провокують метаболічні порушення.
e-news.com.ua