Всі цукрозамінники та підсолоджувачі крім фруктози, є харчовими добавками, а не харчовими продуктами.
Про шкоду цукру написано безліч статей і кожен, хто цікавиться здоровим харчуванням задається питанням, чим можна його замінити? Відповідаючи на це питання, ми розповідаємо про найпопулярніші види цукрозамінників — штучних і натуральних.
Що таке цукрозамінники
Всі цукрозамінники та підсолоджувачі крім фруктози, є харчовими добавками, а не харчовими продуктами. Головна мета замінників цукру — надати звичним стравам солодкуватий смак без вмісту сахарози. Відмовитися від цукру не так то просто насправді, як здається, і багатьом це дається з великими труднощами. Але для тих людей, яким протипоказаний цукор за станом здоров’я або ж для тих, що худнуть, відмовитися від цукру все ж доведеться. Відмінним рішенням для завзятих ласунів є перехід на цукрозамінники, інформує Ukr.Media.
Які є підсолоджувачі
Різноманітність цукрозамінників приводить у замішання, тому ми полегшили вам пошуки інформації про них і розклали все по поличках. Підсолоджувачі діляться на два основних типи: штучні і натуральні.
Штучні підсолоджувачі
Багато вважають їх не натуральними — значить шкідливими, однак це далеко не так. Штучні підсолоджувачі проходять ретельні перевірки перш ніж з’явитися на полицях супермаркетів. Це підтверджує їх безпеку, але тільки в разі дотримання зазначеної на упаковці норми вживання. Найбільш популярними серед штучних замінників вважаються:
Аспартам
Солодший цукру у 200 разів і широко використовується при виготовленні дієтичних газованих напоїв. За смаком, аспартам набагато краще стевії та сахарину, оскільки у нього відсутній неприємний посмак. Не маючи калорійного навантаження, аспартам безпечний і корисний для людей з діабетом.
Цикламат
Солодший цукру в 30 разів. Він має дуже спірну репутацію після низки проведених досліджень. Раніше він широко використовувався в кулінарії і застосовувався при цукровому діабеті, однак через підозри в токсичності продукту його внесли в список заборонених продуктів у США. Попри це, цикламат дозволено в 55 країнах світу. Вагітним жінкам і людям з проблемами шлунково-кишкового тракту рекомендується повністю утриматися від цієї добавки в їжі.
Сахарин
Солодший цукру в 450 разів. Не містить калорій і має легкий присмак, що і є причиною чому багатьох він не влаштовує. Сахарин вважається найбільш легкодоступним серед усіх замінників у продажу і найдешевшим. Шкода сахарину не підтверджена, а навіть якщо і є якісь статті, це всього лише маркетинговий хід проти конкурента з найнижчими цінами.
Сукралоза
Солодша цукру в 600 разів, має чистий смак цукру. Попри те, що на полицях сукралоза з’явилася недавно (близько 20 років), всі дослідження підтверджують про її безпеку та відсутність побічних ефектів. Єдиний мінус у тому, що замінник досить дорогий і не є легкодоступним.
Ксиліт
Солодший цукру всього в 1,2 раза, а за калорійністю — в півтора. Використовувати цей замінник не має сенсу, однак він знайшов своє застосування у виробництві жувальних гумок. Вважається, що якщо він кислить, то не шкодить зубній емалі так сильно, як звичайний цукор. Один з недоліків цього замінника — можливі порушення травлення такі, як здуття живота і газоутворення.
Натуральні підсолоджувачі
Натуральні замінники найчастіше бувають рівні за калоріями звичайному цукру, але мають більш щадний вплив на вуглеводний обмін. За складом, вони є найбезпечнішими альтернативами. Однак, такі добавки не рекомендуються тим, хто намагається скинути вагу через високий ступінь калорійності (не рахуючи стевію). Найвідоміші серед натуральних цукрозамінників:
Фруктоза
За калорійністю не поступається цукру. Однак через те, що вона солодша цукру в 1,7 раза, це допомагає знизити калорійність її прийому. Фруктоза присутня у всіх фруктах, меді і в деяких овочах. Тому вона і є найбільш безпечним цукрозамінником і дозволяється до вживання навіть вагітним. Якщо ви намагаєтеся схуднути і замінюєте звичайний цукор на фруктозу, це навряд чи приведе вас до бажаного результату. З появою замінників з нульовою калорійністю, фруктоза значно втратила свою популярність.
Сорбіт
Є натуральною альтернативою ксиліту і має точно такі ж властивості та недоліки.
Стевія
Солодша цукру у 200-300 разів. Її смак подобається далеко не всім через гіркуватий і трав’яний присмак. Стевію отримують з листя рослини стевія, яку вирощують в країнах Південної і Центральної Америки. В прийнятних дозах, стевія має позитивний вплив на організм: допомагає здолати цукрову залежність, нормалізує тиск і рівень цукру в крові. Крім цього, стевія не містить калорій, що і робить її більш придатною добавкою на схудненні.
Висновки
Використовувати цукрозамінники можна людям, які:
страждають на ожиріння;
борються з зайву вагу;
хворим на цукровий діабет.
Небажано використовувати цукрозамінники:
вагітним або жінкам, що годують грудним молоком;
страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Як вибрати найкращий цукрозамінник?
Кожен перерахований вище замінник проходить перевірку на безпеку, тому вибирати потрібно орієнтуючись на свої уподобання, засоби і смак. Головне, пам’ятати про те, що вживати конкретний цукрозамінник на добу можна тільки в тій кількості, яка вказана на упаковці. І ні грама більше, інакше це може призвести до побічних наслідків
e-news.com.ua