12 янв, 13:40
Не знаєте, що приготувати на сніданок? Розгляньте варіанти білкових страв. Адже це не тільки смачно, але й корисно для контролю рівня цукру в крові та ваги.
Чому білок настільки важливий
Білок складається з амінокислот. Загалом їх налічують 20 видів, згідно з Cleveland Clinic. Наприклад, амінокислота гістидин допомагає виробляти гістамін, який необхідний для роботи імунної системи. Валін бере участь у зростанні м’язів, регенерації тканин і виробленні енергії, а триптофан виробляє серотонін, який регулює настрій, апетит та сон.
11 амінокислот виробляє організм. Проте є ще 9 незамінних, які тіло отримує з їжею, бо не виробляє їх самостійно.
Джерела незамінних амінокислот називають повноцінними білками. Зазвичай це продукти тваринного походження: м’ясо, риба, птиця, яйця, молочні продукти. Винятки – продукти з сої (темпе, тофу) та кіноа.
Більшість рослинних продуктів містять не всі незамінні амінокислоти. Тож їх називають неповноцінними білками: горіхи, насіння, бобові, цільнозернові та деякі овочі. Попри розділення, обидві ланки важливі для організму. Ваша задача – максимально їх збалансувати у щоденному раціоні.
Детальніше про користь білків читайте: Їжте на сніданок, обід та вечерю. Навіщо людині білки: користь, норма та білкові дієти
Скільки білка потрібно
United States Department of Agriculture (USDA) радять віддавати білку 10-30% загальної калорійності раціону.
Проте людям, які активно займаються спортом, може знадобитися більше білкових продуктів. Адже білок сприяє нарощуванню та зберіганню м’язової маси.
За даними Harvard Health Publishing, слід споживати 0,8 г білка на 1 кг маси тіла. Тобто людина вагою 70 кг має споживати 56 г білка на день.
Також норма білка залежить від віку і статі. За рекомендаціями Dietary Guidelines for Americans 2015–2020, оптимальна добова норма білка:
дитина від 1 до 3 років – 13 г;
дитина 4-8 років – 19 г;
дитина 9-13 років – 34 г;
дівчата-підлітки 14-18 років – 46 г;
хлопці-підлітки 14-18 років – 52 г;
доросла жінка від 19 років – 46 г;
дорослий чоловік від 19 років – 56 г.
Довідка:
у 156 г грецького йогурту є приблизно 16 г білків;
у 100 г кисломолочного сиру (2% жирності) – 11 г;
у 1 вареному яйці масою 50 г – 6,3 г.
Переваги білкового сніданку
Довготривале відчуття ситості. Кілька досліджень довели, що сніданки з високим вмістом білка знижують рівень гормону голоду (греліну) та підвищують – гормону ситості (пептиду YY, GLP-1 і холецистокініну).
Сприяє схудненню. Дослідження за участі підлітків з ожирінням показало, що заміна вуглеводного сніданку на білковий призвела до значної втрати ваги протягом 3 місяців. Група, яка споживала сніданок з більшим вмістом білка, втратила 3,9% ваги тіла (приблизно 2,4 кг), а група з низьким вмістом – лише 0,2% (0,1 кг). В іншому дослідженні людей розділили на 2 групи: одні їли яєчний (білковий) сніданок, інші – вуглеводний, що містив бейгл (булочку у вигляді бублика). Ті, хто снідав яйцями, мали на 61% більше зниження індексу маси тіла (ІМТ).
Зменшення ризику стрибків цукру в крові. Вчені вивчали вплив сніданку з високим вмістом білків, вуглеводів та жирів на здатність організму контролювати рівень глюкози та інсуліну після споживання білого хліба через 4 години після сніданку. Учасники, які снідали білками, мали кращий контроль рівня цукру в крові та інсуліну.
Приклади білкових сніданків
Найкращий варіант білкового сніданку – варіації яєчних страв. Спробуйте приготувати яєчний скрембл, омлет, шакшуку або просто варені яйця.
Альона Низовець
Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/540547.html
Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua